Często borykamy się z różnego typu schorzeniami, czasami czujemy się nadmiernie pobudzeni, a czasami jesteśmy ospali. Niekiedy powodem naszego nienaturalnego zachowania może być wysoki poziom cukru. Zatem jak obniżyć cukier w organizmie?
Do codziennego jadłospisu należy wprowadź produkty, które obniżają poziom cukru, ponadto należy wystrzegać się tych produktów, które mają odwrotny skutek. W ten łatwy sposób można uregulować poziom glukozy i tym samym uniknąć cukrzycy. Warto zapoznać się z listą produktów, z podziałem na warzywa, produkty zbożowe i owoce, które możemy spożywać bez ograniczeń, a które są dozwolone w mniejszych ilościach.
W momencie gdy w naszym organizmie poziom cukru zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie należy wpadać w panikę. Wystarczy wprowadzić kilka prostych zmian, a tego typu sytuacje nigdy więcej nie będą miały miejsca. Odpowiednia dieta obniży poziom glukozy we krwi.
Prawidłowe funkcjonowanie organizmu zależy od bardzo wielu czynników, jednym z nich jest właśnie odpowiedni poziomu glukozy, czyli cukru we krwi. Jego optymalna ilość, mierzona na czczo powinna oscylować w granicach mniejszych niż 100 mg/dl (5,6 mmol/l).
Podwyższony poziom cukru we krwi to sygnał dla nas, że w naszym organizmie doszło do zaburzeń gospodarki węglowodanowej. W dużym stopniu jest to powodowane niezdrowym stylem życia, a zwłaszcza niewłaściwym odżywianiem, nadwagą, brakiem aktywności fizycznej. W momencie gdy bagatelizujemy sygnały naszego organizmu o niebezpiecznej nadwyżce cukru, może dojść do hiperglikemii, powoduje ona uszkodzenia w systemie nerwowym i naczyniach krwionośnych. Co może dalej prowadzić do zaburzeń wzroku, pracy serca i nerek. By nie dopuścić do takiego stanu trzeba przede wszystkim rozstrzygnąć kwestię jak obniżyć cukier w organizmie. Gdy lekarz na podstawie badań zdiagnozuje podwyższony poziom cukru, należy zmienić styl swojego życia, ponieważ poziom cukru we krwi zależy od tego, co jesz. Większość węglowodanów zawartych w pieczywie, makaronach, ziemniakach, słodyczach i owocach jest trawiona w przewodzie pokarmowym i tam zostaje zamieniona w glukozę. Jest wchłaniana do krwi, a następnie przenika do mięśni, wątroby i innych narządów, zasilając je w energię. Aby glukoza dostała się do komórek, potrzebna jest insulina – hormon wytwarzany przez trzustkę. Gdy jej brakuje, komórki nie otrzymują potrzebnej energii, a we krwi pozostaje nadmiar cukru. By temu zaradzić należy wprowadzić dietę wzbogaconą w wolno wchłaniane węglowodany, przy jednoczesnym ograniczeniu produktów, które wywołują szybki wzrost poziomu glukozy we krwi.
Dieta osób z podwyższonym cukrem we krwi powinna opierać się na produktach niskoprzetworzonych. Jej głównym elementem jest odpowiedni, niski i średni indeks glikemiczny oraz ładunek glikemiczny używanych składników. Indeks i ładunek glikemiczny to inaczej szybkość, z jaką rośnie poziom glukozy we krwi po spożyciu danego produktu.
By obniżyć cukier, warto zacząć od eliminacji ze sposobu swojego żywienia słodyczy i przekąsek typu chipsy jak i dania fast food. Należy również unikać zasmażek, dań smażonych w głębokim oleju, duszenia z dodatkiem tłuszczu. Trzeba zrezygnować z majonezu, które bardzo prosto zastąpić można jogurtem naturalnym. Na początek bardzo dobrym rozwiązaniem jest ograniczenie cukry, który dosypujemy do tak popularnych napojów jak kawa czy herbata.