Kto z nas nie odlicza dni do weekendu? Nareszcie dwa dni spokoju, leniuchowania, czytania ulubionych książek, spotkań z przyjaciółmi, odsypiania. Niektórzy oczywiście wybiorą aktywny wypoczynek- ruszą na spacery po podmiejskich lasach, wycieczki rowerowe, górski weekendowe wyprawy i tym podobne wojaże. Ale weekend to także czas na gotowanie. Dopiero w sobotę lub w niedzielę mamy chwilę aby przygotować sobie coś pysznego. Zazwyczaj na śniadanie musi wystarczyć nam owsianka lub kanapki. W niedzielę możemy za to poszaleć i zrobić na przykład omlet.
O tym, jak sie robi omlet na pewno opowiadały nam mamy i babcie. Przepisy starszych pokoleń są bardzo cenne, a zapamiętane z dzieciństwa smaki warto odtwarzać w swoim własnym domu. Olet to jedno z dań śniadaniowych, które wielu osobom kojarzy się przede wszystkim z niedzielą w domu. Na szczęście przygotowanie omletu nie jest ani trudne, ani czasochłonne, warto więc poświecić te kilkanaście minut na przygotowanie pysznego śniadania dla siebie i najbliższych.
Aby zrobić smaczny omlet potrzebujemy kilku niezbędnych składników. Po pierwsze- jajka. Jeśli są od kur z wolnego wybiegu, to na pewno będą smaczne. Warto w sklepie wybierać jajka oznaczone numerem zero lub jeden, gdyż kury które je zniosły żyły na świeżym powietrzu, skubały ziarna i trawę. Oprócz jajek potrzebujemy jogurtu. Najlepszy będzie oczywiście naturalny i gęsty jogurt, ale jeśli bardzo lubimy śmietanę, możemy dodać jedną łyżeczkę. Musimy dodać jeszcze proszek do pieczenia, cukier, masło i trochę tłuszczu na którym usmażymy nas omlet. Wszystkie składniki łączymy ze sobą energicznie mieszając, tak aby nie powstały grudki. Kiedy mamy już gładką masę rozgrzewamy łyżkę tłuszczu na patelni i wlewamy naszą masę. Przykrywamy patelnię pokrywką, ale najlepiej przezroczystą, abyśmy widziały czy nasz omlet się nie przypala.
Są osoby, które nie lubią pustych omletów i dodają ulubione dodatki. Omlet idealnie będzie smakował z szynką, żółtym serem, kiełbaską, pomidorami, kaparami i czymkolwiek, co tylko przyjdzie nam do głowy. Jeśli mamy ochotę możemy także posypać nasz omlet natką pietruszki lub koperkiem.
Wiele osób rezygnuje z takiego śniadanie, bo nie wie jak się robi omlet, a przygotowanie omletu jest przecież bardzo proste. Najważniejsze to pilnować czasu, aby omlet nie przypiekał się zbyt długo po jednej stronie. Inaczej wszystko się przypali i nici z naszego pysznego, niedzielnego śniadania. Jeśli jednak boimy się, że nie uda się nam przygotować pysznego omletu- wybierzmy się do najbliższej knajpki na śniadanie. Raz na jakiś czas musimy się rozpieszczać i pozwolić sobie na małe szaleństwa. W ulubionej restauracji zamówimy pyszny omlet lub jajecznicę, do tego ulubione pieczywo, kawę z mleczkiem i przeczytamy poranną prasę. Weekendy są właśnie od tego, aby celebrować lenistwo, cieszyć się tym, co mamy, doceniać otaczający nas świat. Jeśli możemy sobie pozwolić na taką odskocznie, to warto, zawsze to mniej garnków do zmywania w domu, a przygotowane przez kogoś jedzenie smakuje jeszcze lepiej.