W zależności od twardości wody nasze urządzenia i naczynia kuchenne mogą być bardziej lub mniej podatne na zakamienienie. O ile talerze i garnki regularnie czyścimy z pomocą środków odtłuszczających i zmiękczających to w urządzeniach takich jak czajnik łatwo może zacząć osadzać się kamień. Z początku pozornie nieszkodliwy biały nalot może przerodzić się w grubą wapienną warstwę. O ile zatem nie zależy nam na stworzeniu własnych skał, warto zadbać o swoje urządzenia i regularnie je odkamieniać. O tym jak usunąć kamień z czajnika powie Wam ten wpis.
Dlaczego warto odkamienić czajnik?
1) Smak kawy i herbaty – zakamieniony czajnik zmienia smak wody, a tym samym kawy i herbaty, którą nią zaparzymy.
2) Aspekt ekonomiczny – jeśli nie przekonuje Cię kwestia smaku, musisz zdawać sobie sprawę, że zanieczyszczone urządzenie zużywa więcej energii i szybciej się wyeksploatuje.
3) Estetyka – w skrócie ulubiony zwrot mojego taty, „synu – czy ci nie wstyd”.
Jak naturalnie usunąć kamień z czajnika?
1) Kwasek cytrynowy – jeden ze skuteczniejszych naturalnych sposobów odkamieniania. Mała torebka kwasku powinna spokojnie starczyć na litr wody. Wodę z kwaskiem zagotowujemy, zostawiamy na kilka godzin, płuczemy, zalewamy wodą, ponownie zagotowujemy i następnie płuczemy. Poprawa powinna być widoczna gołym okiem. Zaletą tej metody jest niska cena i brak zapachu po czyszczeniu.
2) Ocet – woda z octem też często bywa wykorzystywana do odkamieniania. Przeprowadza się je identycznie jak w wypadku metody z kwaskiem cytrynowym. Wadą tej metody jest intensywny zapach utrzymujący się nawet po przepłukaniu czajnika.
3) Sok z cytryny – zdecydowanie najbardziej naturalny sposób, jednak mało skuteczny przy silnym zakamienieniu. Sok z jednej lub kilku cytryn wyciskamy do wody, a dalej postępujemy jak przy innych metodach.
Środki odkamieniające
W sklepach dostępne są najróżniejsze środki różniące się ceną i skutecznością działania. Możemy znaleźć chemię w tabletkach, granulkach, proszku, sprayu czy płynie. Nie są one wcale skuteczniejsze niż środki naturalne, ale oczywiście są jakąś alternatywą.
Lepiej zapobiegać niż leczyć
Aby uniknąć konieczności częstego odkamieniania możesz wypróbować którąś z poniższych metod:
1) Filtry zmiękczające wodę – sprawdzą się do tego zarówno filtry montowane przy źródle wody, jak i proste dzbanki z wkładem filtrującym. Filtry nie ograbiają wody ze składników mineralnych, a nawet mogą ją wzbogacić, ale zmiękczają wodę, ograniczając osadzanie się kamienia.
2) Niepozostawianie wody w nieużywanym czajniku – najlepiej gotować tyle wody ile potrzebujemy. Nadmiar wody nie tylko wydłuża czas gotowania, ale sprzyja osadzaniu się kamienia, zwłaszcza na linii wody.
3) Regularne czyszczenie czajnika – nie pozwól, aż kamień zacznie przybierać najróżniejsze figury w czajniku, odłamywać się, a herbatę będzie trzeba cedzić przez zęby. Lepiej poświęcić regularnie chwilę na zalanie czajnika odkamieniaczem, niż pieniądze i czas na poszukiwanie nowego.
4) Przeprowadzka w rejon z miękką wodą – np. do Norwegii… Rozwiązanie nie dla każdego, niemniej jednak skuteczne.