Kokosy rosną na palmach kokosowych. Kokosy są życiodajnymi roślinami, które mają wiele zastosować. Można z nich uzyskać mleczko kokosowe, miąższ, a włókna którymi jest pokryty kokos, dobrze służą jako podpałka.
Z jednego drzewa kokosowego można uzyskać do 75 owoców. Kokosy posiadają bardzo dużo wartości odżywczych. Są źródłem między innymi witaminy C, żelaza i potasu. Miąższ orzecha jest jadalny na surowo. Można go wysuszyć i ugotować. Stare wióry orzecha, używa się w cukiernictwie do wypieków. Azjaci stosują orzechy kokosowe, do wytwarzania dżemu kokosowego. Bardzo duże zastosowanie owoców palmy kokosowej jest w branży kosmetycznej. Mleczko kokosowe samo w sobie dobrze gasi pragnienie. Zawiera siedemnaście procent tłuszczu. Mleczko stosuje się do wielu potraw kuchni tajskiej oraz indyjskiej. Samą skorupkę kokosa, używa się jako akcesoria domowe. Miłośnicy akwariów, często umieszczają połowy kokosów na dnie swoich akwariów. Ma na celu to stworzenie taniej, lekkiej i nierozpuszczalnej w wodzie ochrony dla ryb, które wymagają schronień i bezpiecznych miejsc do rozrodu.
Jak otworzyć kokos?
Do otwarcia kokosa, zakupionego w sklepie ciężko podejść bez pomysłu. Kokos możemy opukać, czymś cięższym typu młotek lub tępa część noża, po środka kokosa. Uderzać należy w jednej linii dookoła kokosa. Kokos po pewnym czasie powinien pęknąć. W szczelinę pęknięcia wsadzamy nóż i wylewamy mleczko kokosowe do pojemnika. Po wylani płynu, możemy podważyć i rozłupać kokosa na pół. Mamy dostęp do całego miąższu, który możemy wydłubać łyżeczką. Możemy nawiercić dziurę w kokosie i wylać sok. Wiertarką wywiercamy dziurę w górnej części kokosa. Wiertło musi przejść na wylot do środka. Możemy wówczas wylać do naczynia płyn lub włożyć słomkę do środka i wypić sok.
Jeżeli mamy brzeszczot możemy przeciąć kokosa na pół. Należy jednak uważać, aby nie wylał się nam sok. Aby zachować sok, brzeszczotem można naciąć dziurę w jednym miejscu, a następnie wylać sok. Po wylaniu soku można dokończyć przecinanie na pół kokosa.
Młode kokosy, posiadają często delikatne zwłóknienia. Można spróbować przebić się nożem, przez zdrewniałą część orzecha. Przez szczelinę uzyskaną przez wbicie noża, wylewamy mleczko kokosowe. Po wylaniu możemy włożyć ponownie nóż i podważając nacięcie wyłupać do końca element kokosa.
W sklepach możemy czasami kupić całe kokosy, w takiej formie jak znajdują się na drzewie. Wtedy do pozbycia się zielonej części, która osłania w środku kokosa, potrzebować będziemy tasaka lub dużego noża. Musimy pozbyć się spiczastej części, która często ma około 10 cm grubości. Odcinając poszczególne elementy skórki, powinniśmy kierować się ku środkowi kokosa, od charakterystycznego czubka. Dzięki tasakowi, możemy łatwo odłupać właściwą część orzecha kokosowego, który udostępni nam już całą jego zawartość. Jeżeli spędzamy wakacje w miejscach, gdzie rosną orzechy kokosowe, to możemy przyjrzeć się jak otworzyć kokos, który jest w rękach fachowca. Otwieranie całych orzechów kokosowych to jeden z atrakcji danego terenu. Za niewielką opłatą, możemy pić mleczko prosto z orzecha.