Przy planowaniu poszczególnych posiłków warto jak najbardziej zadbać o ich skład. Powinny być zdrowe dla organizmu. Niezbędne jest tu zwrócenie uwagi na poszczególne makroskładniki. Istotne jest, aby pojawiły się wszystkie trzy grupy. Oczywiście idealnie byłoby zachować zalecane proporcje przyjęte w naszej diecie. Jednak nie jest to koniecznością. Kluczowe jest jedynie, aby stosować się do tych wytycznych w ogólnym jadłospisie. Konkretne dania mogą nieco od tego odbiegać. Duże problemy zazwyczaj sprawia przyrządzanie mies. Przez wiele osób jest ono uważane za dość niezdrowy produkt. Jednak wcale nie musi tak być. Szczególnie jeśli dobierzemy odpowiedni gatunek. Istotne jest tu zwrócenie uwagi na pochodzenie. Najlepiej sprawdzą się hodowle ekologiczne. Jednak to nie jedyna wytyczna jakiej należy używać. Ogromną rolę odgrywa również konkretny gatunek. Nie wszystkie mięsa mają takie same właściwości. Przyjmuje się, że najzdrowsze są kaczki, króliki oraz wysokiej jakości wołowina. Wszystko co jest pozbawione dużych ilości konserwantów możemy bez obaw używać w naszym jadłospisie. Jednak warto obserwować tu reakcje organizmu. Będzie to dla nas bardzo cenna wskazówka. Szczególnie jeśli zmagamy się z licznymi alergiami i nietolerancjami. Szybkie diagnozowanie ewentualnych uczuleń odgrywa tu znacząca rolę i pozwala ograniczyć ryzyko osłabienia flory bakteryjnej jelit. Powinniśmy również wiedzieć jak zrobić pulpety, aby były jak najzdrowsze. Wcale nie musimy rezygnować z dodatku tłuszczu. Jest on potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego. Z tego powodu możemy bez obaw sięgać po nieco bardziej tłuste mięsa. Szczególnie jeśli prawidłowo je połączymy z innymi produktami. Polecane jest dodawanie drobno posiekanych warzyw. Taka mieszanka będzie bardzo odżywcza. Szczególnie jeśli dodatkowo sięgniemy po kasze lub ryż. Nie będziemy mieć wtedy problemu z prawidłowym formowaniem pulpetów. Równocześnie podwyższymy kalorykę i pozyskamy niezbędne węglowodany. Dodane warzywa staną się cennym źródłem witamin i minerałów niezbędnych w diecie. Samo wykonanie oczywiście zależy od naszych upodobań. Jednak poleca się ograniczenie jednie do gotowania. Unikniemy wtedy nadmiaru tłuszczu, który mógłby odczuwalnie zwiększać ogólną kalorykę. Jako uzupełnienie całego dania powinniśmy wykorzystać różnorodne produkty. Zwiększa to ilość grup związków, które wykorzystujemy w potrawie. Dzięki temu zwiększamy jej wartościowość i sprawiamy, że jest bardziej odżywcza dla organizmu. Niezbędne jest bazowanie na różnorodnych warzywach. Uważa się, że dieta powinna się na nich opierać. Jednak równocześnie możemy dodać również nabiał. Sery sprawdzą się doskonale w wersji obiadowej. Dopasowanie konkretnego rodzaju zależy jedynie od naszego gustu. Jako uzupełnienie jadłospisu warto wykorzystywać jajka. Posiadają idealny zestaw aminokwasów, który jest dopasowany do potrzeb organizmu człowieka. Dzięki temu mamy pewność, że niczego nam nie zabraknie i prawidłowo zaspokoimy wymagania ciała.