Wyposażenie cukierni i kawiarni

Wyposażenie kuchni w restauracji, kawiarni czy cukierni to klucz do sukcesu. Musisz zainwestować w dobrej jakości sprzęty i akcesoria, by zapewnić załodze odpowiednie urządzenia. Oni z kolei wyczarują najlepsze potrawy i desery. Co będzie niezbędne?

Wyposażenie kuchni w restauracji lub kawiarni

Wszystko zależy od lokalu, jego możliwości oraz profilu. Inne wyposażenie jest konieczne do restauracji włoskiej, inne do meksykańskiej. Jeszcze inne sprzęty skompletujesz do kawiarni oraz cukierni. Zarówno talent, jak i doświadczenie w przyrządzaniu słodkości to za mało. Trzeba zainwestować w sprzęt wysokiej klasy – jak między innymi wydajny blender, wyciskarka do soków z owoców i warzyw, ekspres do kawy, szafa chłodnicza czy piec. Znaczenie mają też ważne drobne akcesoria. Najlepiej przygotować plan działania i dokładną listę zakupów. Poniżej kilka wskazówek.

Zainwestuj w sprzęt do chłodzenia i mrożenia

Bardzo ważnym elementem wyposażenia każdego lokalu są też urządzenia do chłodzenia i mrożenia produktów spożywczych. Są to między innymi szafa chłodnicza, komora mroźnicza, stoły i lady chłodnicze, konserwatory, kruszarki do lodu, wkłady do lodów czy bemary chłodnicze. Ich wybór zależy od wielkości i charakteru lokalu – np. w kawiarni czy cukierni ważne są witryny chłodnicze, a do restauracji na pewno niezbędna będzie między innymi szafa chłodnicza, a restauracji hotelowej lub firmy cateringowej – bemar.

Urządzenia do utrzymywania ciepła

To druga kluczowa kategoria niezbędnych urządzeń – obejmuje ona na przykład warniki, kociołki, czajniki, tradycyjne bemary, różne rodzaje podgrzewaczy, lampy i mostki grzewcze, opiekacze czy samowary. Podobnie jak w przypadku sprzętów do chłodzenia, dokładne wyposażenie kuchni w restauracji, cukierni czy kawiarni zależy od charakteru i wielkości lokalu.

Urządzenia do przekąsek wytrawnych

Wytrawne przekąski – jak bajgle, kanapki, gofry, tarty czy naleśniki na słono to popularne propozycje na drugie śniadanie. Poszerzenie menu o takie produkty to dobry pomysł, jeśli prowadzisz bistro, kawiarnię czy cukiernię.

Urządzenia do przygotowywania deserów

Wyposażenie kuchni w restauracji czy kawiarni musi uwzględniać także sprzęt do deserów – jak fontanna do czekolady, maszyna do lodów czy piec do ciast. Dodatkowo może to być również naleśnikarka i gofrownica do przygotowywania przekąsek na słodko. Najpierw określ profil działalności i skomponuj menu, a następnie zamów odpowiednie urządzenia i akcesoria umożliwiające realizację planów kulinarnych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here