Wprawdzie do sezonu szparagowego jeszcze dosyć daleko, ale przecież nie zaszkodzi dowiedzieć się co nieco na temat szparagów. Te warzywa tak naprawdę od niedawna zaczęły być powszechne u nas. Na pewno do wzrostu ich popularności przyczyniły się nowo powstające plantacje. Jak byśmy przeanalizowali temat, okazałoby się, że rzeczywiście sporo osób zdecydowało się na to,aby zająć się uprawą szparagów. Czemu nie? Skoro klimat temu sprzyja, warto pójść w tym kierunku. Trzeba jasno w tym miejscu zaznaczyć, że to niełatwy kawałek chleba, ale jednocześnie to też praca sezonowa, więc można w związku tym samym jakoś sprężyć się i intensywnie popracować przez kilka tygodni, po czym mieć już spokój. Prawdą jest też to, że jeśli ktoś posiada już plantację szparagów, nie poradzi sobie z nadmiarem pracy. W takich okolicznościach konieczne jest zatrudnienie pracowników sezonowych, bo w przeciwnym razie warzywa po prostu zmarnują się. Nie trzeba nikomu jakoś specjalnie tłumaczyć, że szparagi trzeba regularnie zbierać, żeby nie przerosły, bo nie będzie na nie zbytu. Zresztą najlepsze są te młode, średniej wielkości. Najmniejszy też jest z nich odpad. Kto lubi to warzywo, wie, o czym mowa. A skoro już jesteśmy przy tej kwestii, sprawdźmy, jak przyrządzić szparagi. To w zasadzie temat-rzeka. Przepisów na dania z tegoż warzywa znajdziemy całe mnóstwo, więc każdy smakosz może być usatysfakcjonowany. A gdzie w ogóle szukać sposobów na to, jak przyrządzić szparagi? Nie ma z tym najmniejszego problemu. Pomoże nam w tym nam na pewno internet. W sieci jest praktycznie wszystko, więc i z przepisami na dania ze szparagami nie będzie najmniejszego kłopotu. Można też zakupić stosowną książkę kucharską na ten temat i już mamy co najmniej kilkanaście sposobów na szparagi. Teraz wystarczy tylko wypróbować najbardziej nam odpowiadające przepisy i już wiemy, jak przyrządzić szparagi. Jedni lubią je zapiekać pod beszamelem, inni z kolei poddają je ze słynnym sosem holenderskim. Jedni ze szparagów przyrządzają zupę typu krem, a inni zawijają je w szynkę. Niektórzy podają szparagi z kurczakiem i makaronem oraz pomidorkami koktajlowymi, a jeszcze inni – saute z pary. To oczywiście nie wszystkie wariacje na temat szparagów, bo nie sposób w niniejszym artykule byłoby je wszystkie wymienić. Prawdę mówiąc, każdy, kto hołduje temu warzywu, na swoje sposoby na doskonałe dania. Niektórzy wręcz ożywają, kiedy nadchodzi sezon szparagowy, bo mogą wówczas najeść się do syta swoim ulubionym warzywem. A warto wspomnieć o tym, że
szparagi są wręcz skarbnicą witamin, wielu cennych składników mineralnych oraz błonnika. To też skuteczny afrodyzjak. Są przy tym dietetyczne, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kalorii. Warto więc je jeść, jeśli mamy takie możliwości. Tym bardziej, że sezon na nie nie trwa zbyt długo. W sprzedaży są wprawdzie dostępne w wersji konserwowej, ale przecież to nie to samo, kiedy kupimy świeże. Najlepiej takie prosto z pola. Te są najlepsze i takie właśnie warto kupować. Niektórym to się udaje, bo szparagową plantację mają za płotem.