Witaminy na wzmocnienie organizmu

Witaminy spełniają wiele ważnych funkcji w naszym organizmie – odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, immunologicznego, mięśni, a także zapewniają właściwe działanie enzymów i hormonów. Wiele osób zadaje sobie również pytanie, które z nich mogą wzmacniać nasz organizm? Witaminy na wzmocnienie organizmu to przede wszystkim witamina A, C, D, E oraz wybrane witaminy z grupy B.

Witamina A

Witamina A odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego. Bierze udział w procesie powstawania limfocytów T, a także wzmacnia odporność na infekcje skórne. Ponadto odpowiada za utrzymanie ciągłości błon śluzowych, przez co utrudnia wnikanie drobnoustrojów do organizmu. Jej niedobór może obniżać odporność, a tym samym zwiększać podatność na infekcje. Witamina A (retinol) znajduje się przede wszystkim w produktach, takich jak jajka, ryby, masło czy sery twarogowe. Z kolei beta-karoten (tj. prowitamina A) występuje głównie w warzywach i owocach, np. marchewce, jarmużu, szpinaku, dyni, papryce, pomidorach, morelach oraz brzoskwiniach. Więcej informacji znajdziesz na: https://sambucol.pl/witaminy-ktore-pomoga-wzmocnic-odpornosc-w-okresie-zimowym/

Witamina C

Witamina C posiada silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem reaktywnych form tlenu. Oprócz tego wykazuje działanie immunomodelujące, które zwiększa się pod wpływem witaminy E. Warto wiedzieć, że witamina C występująca w dużym stężeniu w leukocytach jest szybko zużywana podczas infekcji. Dlatego w tzw. „sezonie grypowym” warto zwrócić uwagę na produkty, które są jej bogatym źródłem. Zaliczają się do nich przede wszystkim świeże warzywa i owoce, m.in. kalarepa, szpinak, kapusta, papryka, pietruszka, owoce dzikiej róży, porzeczki, pigwa, owoce cytrusowe oraz truskawki. Dobrym źródłem witaminy C jest również czarny bez (wyciąg z tej rośliny zawiera suplement diety – Sambucol).

Witamina D

Kolejnym ważnym składnikiem wzmacniającym nasz organizm jest witamina D. Pochodzi ona przede wszystkim z syntezy skórnej, która odbywa się przy udziale promieni słonecznych. Dlatego w okresie jesienno-zimowym zaleca się przyjmowanie suplementów z witaminą D. Źródłem tego cennego składnika jest również żywność (np. tłuste ryby morskie, produkty roślinne wzbogacone w witaminę D).

Witaminy z grupy B

Witaminy na wzmocnienie organizmu to także wybrane witaminy z grupy B – głównie B6 oraz B12. Ich źródłem są, m.in. fermentowane produkty mleczne, jajka, mięso drobiowe, ryby, kasza jaglana i gryczana, a także pełnoziarniste pieczywo.

Witamina E

Witamina E, podobnie jak witamina C zaliczana jest do silnych antyoksydantów. Wykazuje również właściwości przeciwzapalne i wzmacnia działanie witaminy C. Znajdziemy ją przede wszystkim w orzechach laskowych, migdałach, a także olejach roślinnych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here