Tort to nieodłączny element ważnych rodzinnych uroczystości. Jednak dla wielu osób jego przygotowanie może wydawać się nie lada wyzwaniem. Właśnie dlatego bardzo często decydujemy się na złożenie zamówienia w zaprzyjaźnionej cukierni. Ale w praktyce samodzielne zrobienie tego wyjątkowego ciasta wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać.
Pieczenie tortów to doskonała okazja do udoskonalania swoich umiejętności cukierniczych i testowania nowych przepisów na te okazjonalne wypieki. Co więcej, samodzielnie upieczone ciasto z pewnością zachwyci wszystkich zaproszonych gości.
Sprawdzony przepis na tort
Na początku swojej przygody z cukiernictwem, warto sięgać po proste przepisy, które zawsze się udają. Jednocześnie, to wcale nie oznacza, że torty nie są w zasięgu naszych możliwości. Wręcz przeciwnie, jeśli tylko chcemy spróbować swoich sił, możemy wybrać np. ten przepis na tort https://www.kaufland.pl/przepisy/wyszukiwarka-przepisow/przepis.tort-krysztalowy.r_id=Recipe_7532327.html, który nie wymaga wielu lat doświadczenia i specjalistycznych umiejętności.
Do jego przygotowania potrzebujemy łatwo dostępnych składników, jak choćby jajka, cukier, mąka, proszek do pieczenia.
Do przekładania ciasta wykorzystujemy krem maślany na bazie białek, cukru, masła i syropu kokosowego.
Słodki smak i gładką konsystencję warto przełamać lekko kwaśnymi i chrupiącymi malinami oraz miąższem z kokosa.
Receptą na udany wypiek jest zarówno odpowiedni przepis, jak i precyzja w odmierzaniu składników oraz brak pośpiechu. Każde ciasto potrzebuje czasu i uwagi, ale efekt końcowy jest tego wart!
Jak udekorować tort?
Efektowny tort to nie tylko kwestia jego idealnie zrównoważonego smaku, ale też i wyglądu. Dekorowanie ciasta to ostatni, ale bardzo często też najdłuższy etap przygotowań. W zależności od okazji i od naszej inwencji wypieki możemy ozdobić na wiele sposobów. Najlepiej sprawdzą się
- świeże owoce,
- cięte kwiaty,
- kremy z dodatkiem spożywczych barwników,
- kolorowe posypki,
- masa marcepanowa,
- kakao lub tarta czekolada,
- jadalne naklejki z masy cukrowej.
Jeśli do tej pory przygotowania okolicznościowych wypieków oddawaliśmy w ręce specjalistów, może czas to zmienić i samemu sprawdzić się w roli cukiernika? Wystarczy tylko znaleźć chwilę czasu na wyszukanie odpowiedniego przepisu i zgromadzenie niezbędnych składników. A nim się obejrzymy, zaserwujemy gościom piękny, a przede wszystkim własnoręcznie zrobiony tort, który pozytywnie zaskoczy naszych najbliższych.