Pyszny puszysty omlet na słodko to idealna propozycja na pełnowartościowe i sycące śniadanie. Jak zrobić omlet na słodko? Przedstawiamy kilka propozycji na przygotowanie smacznego posiłku na dobry początek dnia.
Do przygotowania takiego posiłku potrzebować będziemy :
2 jajka
4 łyżki mleka
3 łyżki mąki
3 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki serka śmietankowego
1 łyżka cukru
1 łyżka masła do smażenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Przygotowanie takiego posiłku jest bardzo proste i nie wymaga od nas za dużo wysiłku ani czasu. Na początek należy przygotować dwie miseczki, do których trzeba oddzielić białka od żółtek. Następnie do miski z żółtkami należy dosypać cukier, cukier wanilinowy, dodać mleko i mąkę pszenną. By uzyskać puszysty omlet, przed wsypaniem mąki do reszty składników, można ją przesiać przez sitko. Całość energicznie wymieszać trzepaczką. Białka należy ubić na sztywną pianę za pomącą robota kuchennego. Ubitą pianę należy delikatnie przełożyć do masy z żółtek i powoli połączyć ze sobą składniki szpatułką. Na patelni rozpuścić masło, gdy patelnia będzie już gorąca wlej masę. By uniknąć przypalenia, wystarczy zmniejszyć ogień na najmniejszy. Smażyć po 3 do 4 minut na każdą ze stron omleta. Złocisty omlet wystarczy przełożyć na talerz, rozsmarować na nim serek i powidła. Złożyć na pół, dla dekoracji można użyć sezonowych, świeżych owoców. Podawać na gorąco.
Alternatywą dla omleta na słodko z powidłami, może być omlet z karmelizowanym bananem. To rozwiązanie z pewnością zaskoczy Twoich domowników, a niepowtarzalny i oryginalny smak sprawi, że to danie na stałe zagości w Twoim menu.
Jak zrobić omlet na słodko z karmelizowanymi bananami ?
Składniki na dwie porcje:
4 jajka
szczypta soli
4 łyżki mąki pszennej
kawałeczek masła
Podobnie jak w pierwszym przepisie na początek należy oddzielić białka od żółtek. Mąkę trzeba przesiać do niewielkiej miseczki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę za pomocą miksera, następnie zmniejszyć obroty na średnie i stopniowo do białej piany należy dodawać wymieszane żółtka, cały czas ubijając. Zmniejszyć obroty na minimalne i stopniowo dodawać przesianą mąkę.Gdy masa jest już gotowa wystarczy nagrzać patelnię na średnim ogniu. Na widelec należy nabić kawałek masła i sprawnie posmarować nim dno oraz boki patelni. Nadmiar masła należy zabrać, patelnia ma być jedynie delikatnie natłuszczona.Następnie trzeba już tylko wyłożyć połowę ubitej masy, zmniejszyć ogień na najmniejszy i smażyć omlet przez około 4 minuty, do momentu, aż zacznie cichutko skwierczeć. Po tym czasie trzeba obrócić omlet na drugą stronę. Przydatne mogą się tutaj okazać drewniane szpatułki. Następnie przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem, czynność powtórzyć z drugą porcją masy.
Niezbędne składniki do przygotowania karmelizowanych bananów to 4 łyżki cukru (biały)
sok z 1/4 limonki
sok z 1/2 pomarańczy
2 łyżki likieru pomarańczowego
1 banan pokrojony na plasterki
Przygotowanie jest bardzo szybkie i łatwe. Wystarczy podgrzać rondelek, wsypać do niego cukier, następnie skropić go sokiem z limonki, całość wymieszać i podgrzewać już bez mieszania przez około minutę na średnim ogniu. Cukier musi się rozpuścić i utworzyć gęsty syrop. W momencie gdy syrop zacznie przybierać brązowy kolor należy do niego wlać sok z pomarańczy i mieszając zagotować, dodać banana i jeszcze chwilkę podgrzewać na mniejszym ogniu. Na koniec wlać likier, wymieszać i odstawić z ognia.
Tak przygotowany syrop należy wyłożyć na usmażone omlety. Gwarantujemy niespotykany smak i aromat. Smacznego !