Naleśniki to jedna z najbardziej popularnych słodkich przekąsek. Uwielbiają ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Naleśniki robi się szybko i nie wymagają wymyślnych składników. Przyrządzi je bez problemu każdy, nawet początkujący kucharz. Ogromną zaletą naleśników jest to, że można je serwować na słono oraz na słodko. Sprawdzą się świetnie jako samodzielne danie obiadowe na ciepło. Możemy też włożyć je do śniadaniówki naszych dzieciaków, jako zimną, pyszną przekąskę.
Naleśniki przyrządza się z mąki, jajek, mleka i wody w odpowiednich proporcjach. Zmiksowane ciasto odstawiamy na pół godziny, a następnie smażymy cieniutkie placuszki na patelni do naleśników. Gotowe naleśniki można jeść od razu nawet bez żadnych dodatków, np. z cukrem pudrem. Najczęściej jednak serwuje się je z takimi dodatkami jak: twarożek, serek waniliowy, dżem, powidła, czekolada, krem orzechowy, świeże owoce, lub bita śmietana. Wspaniale smakują również z wytrawnymi dodatkami np. serem, warzywami, mięsem. Zimne naleśniki można w prosty sposób przerobić na pyszne przekąski do szkoły. Będą dobrą alternatywą dla nudnych kanapek. Układamy na nich ser, wędliny, warzywa i sosy, a następnie zwijamy w ruloniki i kroimy po skosem.
Jednym z równie popularnych sposobów wykorzystania naleśników jest nadziewanie ich farszami i smażenie w panierce na oleju lub zapiekanie w piekarniku z rożnymi sosami i dodatkami. To oczywiśćie dobrze wszystkim znane krokiety, które podajemy najczęściej z dodatkiem grzybów i kapusty, zwłaszcza w okresie świąt. Ale nadzienie do krokietów można przygotować z bardzo różnych składników. Dobrze smakuje również wersja z pieczarkami i dowolnym serem- przypomina nieco zwykła zapiekankę, tyle że owinięta w naleśnik, a nie podawaną na pieczywie. Naleśniki można też faszerować mięsem, albo mięsem z dodatkiem warzyw.
Jak zawijać krokiety? To nic trudnego. Zazwyczaj robimy to na tzw. zakładkę. Na środku naleśnika układamy nadzienie, zostawiając ok. 2 cm odstępu od brzegów. Następnie zawijamy ranty naleśnika do środka ze wszystkich czterech stron, i tak powstałą „kopertę” składamy raz jeszcze. To najlepsza metoda, ponieważ farsz jest ukryty w samym środku placka, nie wypłynie więc podczas smażenia. Ważne, aby rozsmarować go na naleśniku cienką, ale równą warstwą. Wówczas krokiet równo się obsmaży, a każdy kęs będzie smakował równie wybornie.
Krokiety smażymy na oleju. Można to zrobić po prostu na patelni, ale niektórzy lubią krokiety smażone w głębokim tłuszczu np. we frytkownicy. Ważna jest również odpowiednia panierka. Tradycyjnie robi się ją z jajka i bułki tartej. Można też nieco zmodyfikować przepis i zamiast bułki obtoczyć naleśnik w pokruszonych płatkach kukurydzianych lub orzechach. Jeśli zamierzamy zapiekać naleśniki w piekarniku, panierka nie będzie konieczna. Warto wówczas zastąpić ją dobrym sosom. Naleśniki z serem i grzybami lub mięsem można z powodzeniem zapiec pod sosem z pomidorów lub tradycyjnym beszamelem. Te z fetą lub mozzarellą i szpinakiem, można zaserwować z pysznym sosem na bazie śmietany lub sosem serowym.