Zasmażka – jak ją przygotować?

Zazwyczaj kojarzy się z prawdziwą, polską kuchnią. Często przywodzi również na myśl krzątające się po kuchni babcie, które bez niej nie wyobrażały sobie zupy. Zasmażka – co warto o niej wiedzieć?

Zasmażka to nic innego, jak zagęszczacz, którym często wzmacniane są zupy czy sosy. To również dzięki niej, w zależności od zastosowanego rodzaju, potrawa może przybrać ciemną lub jasną barwę. Chociaż wiele osób wychowanych na tradycyjnej kuchni nie wyobraża sobie bez niej zupy, w niektórych kręgach odeszła już do lamusa. Duży wpływ ma na to fakt, że chociaż prosta do przygotowania, jest dość kaloryczna.

Jak zrobić zasmażkę?

Do jej przygotowania jest potrzebny olej lub masło oraz mąka. Składniki będą łączone w proporcji 1:1. Przyda się również mały rondelek. Po przygotowaniu składników, w naczyniu należy umieścić tłuszcz oraz mąkę. Oba elementy podsmażyć na średnim ogniu. Zasmażkę należy cały czas mieszać, tak aby nie powstały żadne zgrubienia. Mieszanie kontynuujemy aż do momentu, kiedy masa zarumieni się.

Jak uzyskać różne kolory bazy?

Jeśli głównym zadaniem zasmażki będzie zagęszczenie potrawy, warto postarać się, aby miała ona jasny, neutralny kolor. W tym celu należy ją podsmażać przez około 3 minuty. W przypadku chęci uzyskania ciemnej masy, która ma służyć doprawieniu dania, składniki smażymy przez około 7 minut. Cały czas mieszamy, aż baza nabierze ciemnego koloru.

Nie lada sztuką jest otrzymanie gładkiej, pozbawionej grudek zasmażki, która subtelnie skomponuje się z potrawą. Warto pamiętać, aby gorącą zasmażkę rozrabiać zimnym wywarem lub wodą. Z kolei zimną zasmażkę powinno łączyć się z gorącą wodą. Tak przygotowaną bazę można śmiało dodać do zupy. Niektórzy kucharze trzymają się zasady, aby mąkę w pierwszej kolejności przyrumienić na suchej patelni, a następnie dołożyć tłuszcz.

Chcąc podejść do kwestii przygotowania zagęszczacza w sposób profesjonalny, warto poznać 3 stopnie zasmażki wyróżniane na podstawie koloru mąki. Przyrządzając zasmażkę pierwszego stopnia, mąkę przypiekamy krótko, aż do momentu pozbycia się surowego smaku. Ten stopień najczęściej jest używany do potraw z warzyw i jasnych sosów.
Zasmażka drugiego stopnia charakteryzuje się tym, że uzyskany podczas odrobinę dłuższego smażenia kolor jest złocisty. Ten rodzaj zagęszczacza jest najczęściej stosowany w gotowaniu zup. Im wyższy stopień zasmażki, tym barwa jest ciemniejsza. Z tego względu trzeci stopień ma kolor starego, brązowego złota. Warto wiedzieć, że kolor świeżo zdjętej z palnika zasmażki będzie jeszcze ciemniał. Należy o tym pamiętać, aby chcąc uzyskać wyjątkowo ciemną barwę, nie doprowadzić do przypalenia zagęszczacza. Trzeci stopień zasmażki z powodzeniem można wykorzystać jako dodatek do mięs, pieczeni.

Czy warto robić zasmażkę?

Pomimo tego, że porcja zacierkowej zupy z wykorzystaniem masła posiada ponad sto kalorii, warto wstrzymać się z trwałym usunięciem jej z diety. Zasmażka zawiera sporą dawkę węglowodanów, które są istotnym źródłem energii i siły dla każdego organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *