Słód, chmiel, drożdże i woda = piwo

Marzysz o domowym piwie? Dowiedz się jak spełnić to marzenie!
Słód wykorzystywany do produkcji piwa to głównie słód jęczmienny. Słodowanie, proces kiełkowania rozpoczyna się w ziarnie, które poprzednio jest przez kilka dni moczone. Powoduje to, że rozpoczyna się proces kiełek, a w ciągu kilku dni tworzą enzymy w ziarnie, które zamieniają skrobię na cukry, których potrzeba w piwie. Następnie zatrzymujesz proces kiełkowania, wycierając ziarno. Słód wytrząsa się w różnych temperaturach, aby zabarwić słód. Im wyższa temperatura, tym ciemniejszy kolor.
W tym przewodniku zamiast słodu użyjemy ekstraktu słodowego. Ekstrakt słodowy to po prostu słód w postaci syropu.
Chmiel jest rośliną pnącą, a kwiaty są przyprawą piwa i przyczyniają się do goryczy i aromatu.

W rzeczywistości to drożdże są głównym składnikiem piwa. Drożdże to żywy organizm grzybowy, który m.in. spożywa cukier i produkuje tlenek węgla IV i alkohol. Drożdże stosowane do warzenia piwa to odmiany drożdży, które od setek lat przyzwyczaiły się do produkcji piwa. Są zarówno świeże, jak i suche drożdże, ale najłatwiejsze w użytku są suche drożdże.

A teraz dowiesz się krok po kroku jak zrobić piwo.

1. Podgrzej zestaw do piwa w czajniku z wodą przez ok. 30 minut. W temperaturze pokojowej ekstrakt słodowy jest lepki i przypomina syrop, ale przez ogrzewanie staje się bardziej płynny i łatwiejszy do wydostania się z pudełka. Będzie też dużo łatwiej wymieszać go później z wodą.

2. Następnie wyczyść i zdezynfekuj cały sprzęt. Jest niezwykle ważne, aby wszystko, co miało styczność z brzeczką, było czyste i zdezynfekowane. Jeśli nie, bakterie mogą łatwo dostać się do piwa, co całkowicie zepsuje jego smak. Wlej 30 mililitrów Star San i 5 litrów wody do naczynia fermentacyjnego i wstrząśnij, aż zacznie się pienić.

3. Kolejnym krokiem na liście jest rehydratacja drożdży. Zdezynfekuj szklankę i napełnij ją ok. 100 ml wody na 10 g suchych drożdży. Upewnij się, że woda utrzymuje temperaturę od 20 do 26 stopni. Nalej drożdże do szklanki i wymieszaj. Przykryj folią aluminiową i pozostaw na ok. 20-30 minut. Mieszaj od czasu do czasu. W końcu zobaczysz, że zaczyna się spieniać na wierzchu. Proces ten jest ważny dla drożdży, aby uzyskać najlepszy początek procesu fermentacji, gdy jest on wlewany do brzeczki.

4. Dodatkowo zagotuj 4 litry wody. Najpierw wlej ogrzany ekstrakt słodowy do miski fermentacyjnej, a następnie wymieszaj z wrzącą wodą. Po dokładnym wymieszaniu uzupełnij zimną wodą aż do uzyskania zalecanej objętości. Liczba zalecanych litrów jest podana na zestawie do piwa.

5. Zanim wlejesz drożdże, ważne jest, aby dobrze wymieszać lub wstrząsnąć brzeczką, aby dodać jej tlenu. Nie ma sensu oszczędzać na mocy!

6. Na koniec dodaj drożdże do brzeczki i potrząśnij nią, zanim nałożysz pokrywkę z zamkiem drożdżowym. Upewnij się, że masz wodę w zamknięciu drożdżowym i umieść wiadro fermentacji w miejscu, w którym temperatura jest stabilna i między 15 a 24 stopniami.

Wystarczy poczekać, aż nadejdzie dzień, w którym piwo fermentuje i musi być butelkowane. Najpierw zdezynfekuj butelki i napełnij je pysznym piwem warzonym w domu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *