Prawdziwa jakość kaw

Czy znasz kogoś, kto nie lubi kawy? Pewnie istnieją takie osoby, jednak jest ich naprawdę niewiele. Prawie każdy lubi być raczony o poranku przepysznym, pobudzającym naparem, który postawi na nogi nawet największego śpiocha. Co prawda, kawa kawie nierówna. Na rynku dostępnych jest jej wiele rodzajów. Jednak te, które możemy znaleźć na sklepowych półkach znacznie różnią się od kaw wypalanych w palarniach kawy specialty. Od kiedy spróbujesz smaku kawy specialty, nie będziesz chciał już pić produktów niższej jakości.

Czym jest tajemnicza kawa specialty?

Kawa specialty to nic innego jak, kawa najwyższej jakości. Zanim jednak zostanie ona zaliczona w poczet najlepszej z najlepszych – poddawana jest licznym kontrolom. Podczas sprawdzania najwyższej jakości ziaren pod uwagę bierze się także jakość wody używanej na plantacji oraz ziemi, na której wyrosły ziarna. Dodatkowo, kontroli podlegają wadliwe ziarna znajdujące się w próbce. Tak więc, jak widać – nie jest łatwo zyskać tytuł kawy specialty.

By ziarna mogły trafić do palarni kaw specialty, muszą być najpierw ocenione na minimum 80 punktów w skali SCA.

Kawy specialty powstają głównie w takich krajach jak Etiopia, Kolumbia, Indonezja oraz Brazylia.

Czym jest jakość w kawie specialty?

Co wpływa na jakość kawy specialty? Powodem, dla którego tak chętnie sięgamy po smak ziaren wypalanej w palarni kaw specialty jest fakt, że pochodzą one ze świeżych zbiorów. Producent kawy nie musi korzystać z kilkunastu pośredników, aby dostarczyć kawę do palarni kaw specialty i w ten sposób lepiej zarabia.

Doceniasz ten smak i aromat? To wszystko za sprawą świeżego wypalania! Kawa wypalana w palarni kawy specialty trafia do klienta maksymalnie 4 tygodnie po wypaleniu.

Jeśli dostałeś kawę, której smak musisz złagodzić dodając cukier i mleko, oznaczo to jedynie, że Twoja kawa jest zła. Kawy specialty charakteryzują się naturalnym słodkim smakiem, którego nie musisz podkreślać cukrem.

Jak wygląda wypalanie kawy w palarniach kawy specialty?

Kiedy ziarna kawy zostają zebrane i poddane selekcji , pakowane są w duże worki i transportowane drogą morską do portów, a następnie docierają do palarni kaw specialty. To właśnie w tym miejscu poddawane są procesowi wypalania. Zanim jednak ziarna są wypalane, mają kilkanaście związków aromatyczno – smakowych. Z kolei po procesie palenia jest ich aż 700.

wypalanie kawy

Warto przyglądnąć się bliżej miejscu, jakim jest palarnia kawy specialty. Proces palenia kawy odbywa się w specjalnych piecach, których temperatura sięga 250 stopni. Aby ziarna uzyskały pożądany stopień wypalenia, poddawane są procesowi wypalania przez kilkanaście minut.

Magiczne miejsce – palarnia kawy specialty Tu Cafe

Jeśli jesteś miłośnikiem kameralnych miejsc i pysznej, aromatycznej kawy – palarnia kawy specialty Tu Cafe – zaczaruje Cię swoim urokiem. Powstałą ona z miłości do picia kawy najwyższej jakości.

W Tu Cafe kawa wypalana jest za pomocą tradycyjnego niemieckiego pieca Probat, który posiada podwójną kontrolę temperatury oraz dodatkową kontrolę powietrza. Procesem wypalania kawy specialty zajmują się doświadczone osoby, które swoją wiedzę zdobywału u najlepszych roast masterów w Polsce i na świecie.

W palarni kawy specialty Tu Cafe ziarna pochodzą od zaufanych dostawców i posiadają zminimalizowaną liczbę defektów. Zanim kawa trafi do klienta, jej smak jest testowany i sprawdzany przez specjalistów. Ciesz się smakiem niepowtarzalnego naparu, który rozbudzi Twoje ciało i duszę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here