Pakowaczki komorowe vs pakowaczki listwowe

Wyróżniamy sobie dwa podstawowe typy próżniowych pakowaczek gastronomicznych – pakowaczki komorowe oraz pakowaczki listwowe. Które z nich są lepsze? To zależy od tego, czego się od nich oczekuje. Te dwa typy urządzeń działają bowiem nieco inaczej i dlatego też nie da się jednoznacznie powiedzieć, który z nich zawsze byłby lepszy.

Pakowaczki listwowe

Listwowa pakowaczka próżniowa zawsze będzie się charakteryzować kompaktową i funkcjonalną budową. To bardzo zgrabne urządzenie, które z uwagi na swój niewielki rozmiar świetnie nadaje się do mniejszych restauracji i zakładów, ale też i do użytku typowo domowego. Pakowaczki listwowe często trafiają nawet do mieszkań. Śmiało można ich używać dla własnych celów.

W przypadku pakowarek listwowych niemożliwe jest jednak jakieś dokładne ustalenie ich poszczególnych parametrów, co sprawia, że nie ma się pełnej kontroli nad efektem końcowym pakowania próżniowego. Urządzenia te wymagają stosowania specjalnych worków wykonanych z folii moletowanej, które są niestety dość drogie.

Pakowaczki komorowe

Urządzenia popularniejsze, bo też praktyczniejsze i zwykle po prostu lepsze. Komorowe pakowaczki próżniowe to sprzęty o dużo większych gabarytach, odnajdujące się głównie w dużych zakładach przemysłowych albo ewentualnie większych kuchniach restauracyjnych. Cechuje je niepodważalna praktyczność. Urządzenia te są przy tym na tyle wydajne, że umożliwiają zapakowanie sporej ilości żywności w bardzo krótkim czasie.

Akurat w każdej pakowaczce komorowej da się samodzielnie ustalić jej parametry, by np. określić czas zgrzewania albo opróżniania urządzenia. Daje to użytkownikom dużo większą kontrolę nad sposobem pracy całego sprzętu i przebiegiem pakowania.

Co wybrać?

Wbrew pozorom wybór nie jest wcale aż tak oczywisty. Teoretycznie komorowa pakowaczka próżniowa odznacza się lepszymi właściwościami, ale jednak to, co okaże się ważne w zakładzie produkcyjnym lub restauracyjnej kuchni, może nie mieć żadnego znaczenia dla osób, które potrzebują pakowaczki do domowego użytku.

Pakowaczki listwowe powinny trafić tam, gdzie nie będą aż tak często używane. Z kolei urządzenia komorowe mogą śmiało zagościć w dużych restauracjach i zakładach, w których najprawdopodobniej będą eksploatowane na co dzień.

Pakowaczki próżniowe znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here