Ozdoba stołu

Kiedy spodziewamy się gości, bądź organizujemy przyjęcie, chcemy by nasz stół zachwycał. By zaproszeni goście, czuli się dobrze i mogli podziwiać również dekorację stołu. Pyszne dania i przystawki to jedno, ale wystrój, jest również składową gwarancji udanego wieczoru. Jednym z elementów pięknie udekorowanego stołu bez wątpienia stanowią serwetki. Trzeba wiedzieć jak składać serwetki, by wyglądało to estetycznie i gustownie. Możliwości i wzorów jest pełna gama, warto wybrać coś pasującego do okoliczności, wnętrza i gustu naszych gości. Inne niezbędne dodatki takie jak świece, czy kwiaty, również stanowić mogą element ozdobny i dekoracyjny naszego nakrycia. Niemniej ważna jest zastawa, to często na niej układamy sztućce i serwetki, dlatego warto wiedzieć jak składać serwetki, by efekt końcowy był taki jak oczekiwaliśmy, a nasi goście czuli się wyjątkowo w pięknej oprawie. Czy to większe przyjęcie, czy spotkanie rodzinne, czy tylko kolacja we dwoje warto zadbać o detale, które są uzupełnieniem jedzenia i tworzą niepowtarzalny klimat. Na stół czy stolik powinny trafiać rzeczy spójne kolorystycznie i pasujące do siebie. To bardzo ważne. Jeśli stawiamy kwiaty, to musimy zadbać o to, by bukiet nie był zbyt duży i nie stanowił zbyt ciężkiego elementu, który przytłacza, to co najważniejsze, czyli jedzenia. Jeśli kwiaty są kolorowe, trzeba mieć na uwadze, że również kolorowe serwetki mogą okazać się zbyt przesadzone. Warto wtedy wybrać te w jednolitym kolorze, kiedy nauczymy się już jak składać serwetki i zostaną one przygotowane, to można również pomyśleć o świecach. Te nie powinny być zapachowe ponieważ to może przeszkadzać w jedzeniu, to powinna być uczta dla naszych kubków smakowych, a nie nozdrzy. Pachnące zostawmy na inną okazję. Na taką, w której nie podaje się jedzenia. Wybór obrusa jest niemniej istotny od pozostałych elementów, jeśli decydujemy się na większą ilość dodatków, powinien stanowić jedynie tło i również być w jednolitym kolorze. Zastawa też cieszy oczy gości. Zawsze powinniśmy pamiętać o tym by była nienagannie czysta i nie nosiła zacieków z wody. To potrafi skutecznie popsuć apetyt wielu osobom. O ile kwiaty, świeczki, czy obrus to jedynie elementy dekoracyjne, to zastawa, czy serwetki są również elementami których używa się przy stole. Pamiętajmy by były wygodne, nie tylko ładne. Serwetki powinny być złożone w taki sposób, by goście potrafili je rozłożyć, kiedy zajdzie taka potrzeba, i móc z nich swobodnie skorzystać. Warto wiedzieć jak składać serwetki, by im to umożliwić. Wybrać taki wzór, który prócz tego, że prezentuje się pięknie na stole, to potem, w trakcje jedzenia, jest na tyle mało skomplikowany, że każdy może je rozwinąć. Z serwetek zrobić można kwiaty, wymyśle stożki, które potem ustawia się na talerzu, bądź kieszonki na sztućce. Każda forma jest dozwolona i wszystkie równie efektowne, jeśli zostaną odpowiednio do okoliczności, stołu i reszty wystroju dobrane. Odpowiedni anturaż, sprawia, że wszystko pięknie wygląda, więc i lepiej smakuje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *