Jak zrobić pesto?

Pesto to popularny sos, chętnie wykorzystywany szczególnie w kuchni włoskiej, jako dodatek do różnego typu makaronów. Ponadto spożywany bywa z sałatami, pieczywem, rozmaitymi gatunkami serów i wędlin. Jest na tyle smaczny i uniwersalny, że wiele osób pragnie dowiedzieć się, jak zrobić pesto w domu. Oczywiście produkt ten dostępny jest w niemal wszystkich sklepach spożywczych – najczęściej sprzedaje się go w małych słoikach lub plastikowych pojemniczkach, zwykle w dwóch rodzajach. Obok czerwonego, zawierającego pomidory suszone, występuje także zielona wersja sosu. Dziś podpowiemy, jak zrobić pesto właśnie w tej drugiej, znacznie bardziej popularnej odmianie.

Instrukcję, jak zrobić pesto, zacznijmy zatem od wymienienia wszystkich niezbędnych składników. Jest to:
1. świeże liście bazylia (niewielka miseczka lub szklanka);
2. oliwa z oliwek (pół szklanki);
3. orzechy (najlepiej piniowe, ewentualnie ziemne lub pistacjowe, bez dodatku soli, w ilości połowy szklanki);
4. czosnek (ok. 3 ząbki);
5. pieprz;
6. sól;
7. ser (typu parmezan).
Poza tym potrzebna będzie miska, nóż, deska do krojenia, patelnia, łyżka, moździerz lub blender.

Od czego zacząć? Najpierw musimy opłukać i posiekać wszystkie liście bazylii. Podobnie robimy z czosnkiem, oczywiście po wcześniejszym obraniu go. Orzeszki wrzucamy na patelnię (musi być całkowicie sucha), aby je lekko przyrumienić, a następnie rozdrabniamy i łączymy składniki ze sobą, kontynuując ich siekanie. Można wykorzystać w tym celu moździerz, choć prościej będzie po prostu zmiksować wszystko za pomocą blendera. Dolewamy stopniowo oliwę, dodajemy także sól z pieprzem. W międzyczasie ścieramy na drobnych oczkach ser i również dosypujemy go do pozostałych składników. Całość wciąż blendujemy – do momentu, aż uzyskamy pesto w odpowiedniej konsystencji.

Warto dodać, że istnieje kilka alternatywnych sposobów na to, jak zrobić pesto zielone. W tradycyjnym przepisie stosuje się oczywiście bazylię, jednak można również użyć zamienników – wedle swoich własnych upodobań. Co więc sprawdzi się najlepiej? Na pewno dobrym pomysłem będzie garść rukoli, szpinaku, naci pietruszki, ale również mięty lub kolendry. Wybór jest spory, można zatem dostosować smak zielonego pesto do swoich gustów kulinarnych. W niektórych wersjach wykorzystywana jest również cytryna (1 sztuka), z której wyciska się sok i dodaje do całej reszty przy miksowaniu.

Oprócz tego, jak zrobić pesto, bardzo istotne są również informacje odnośnie przechowywania tego produktu. Jeśli po przyrządzeniu nie zjemy wszystkiego, pozostałą cześć należy przełożyć do jakiegoś niedużego słoiczka, szczelnie zamknąć i włożyć do lodówki. Tylko tam sos ma szansę utrzymać świeżość przez pewien czas. Nie można go jednak przechowywać przez okres przekraczający 4-5 dni. Ważną sprawą jest też fakt, że pesto jada się jedynie zimne. Dlaczego nie należy podgrzewać tego typu sosu? Ze względu na zastosowaną bazylię. Ta – przy obróbce cieplnej – znacznie traci na swym smaku, stając się jednocześnie gorzkawa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *