Chipsy

Słone przekąski wszelkiego rodzaju to przysmak nie tylko dzieci. Z uwielbienia dla chipsów się raczej nie wyrasta, ale z wiekiem rośnie świadomość tego co spożywamy i co w jedzonych przez nas produktach się znajduje. Chipsy, jakiekolwiek by nie były, jeśli są kupione w sklepie, na pewno w swoim składzie mają konserwanty. Poza tym większość z tych produktów posiada polepszacze smaku, które nie działają pozytywnie na nasze zdrowie. Poza tymi wszystkimi chemicznymi polepszaczami i konserwantami chipsy często ociekają tłuszczem. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego właśnie producenci chipsów tak ochoczo korzystają z jego dobrodziejstw. Poza tym, że nadmiar tłuszczu nie służy zdrowiu, a wręcz przeciwnie, to dodatkowo wielu producentów korzysta z tłuszczu roślinnego najniższej jakości. Wśród producentów słonych przekąsek zdecydowana większość stawia na tłuszcz palmowy. Tłuszcz palmowy oprócz tego, że jest olejem najtańszym na rynku nie ma więcej zalet. Jego pozyskiwanie jest szkodliwe dla środowiska. Producenci oleju palmowego nie znają określenia fair trade.
Czytając powyższe można się zastanowić dlaczego więc chipsy są takie popularne? Dlaczego półki sklepowe pękają w szwach od przeróżnych rodzajów chipsów? Odpowiedź jest prosta, ponieważ chipsy są smaczne. Więc jak zrobić chipsy, które będą smaczne tak, jak te kupione w sklepie, ale pozbawione będą wszelkich dodatków, które czynią z chipsów kupionych w sklepie produkty tak niezdrowe? Zacząć należy od wyboru warzywa, z jakiego chcemy zrobić domowe, zdrowe chipsy. Nadają się do tego wszystkie warzywa bulwiaste, korzeniowe, ale także warzywa z rodziny kapustnych, na przykład jarmuż.
Od jarmużu zacznę, bo odpowiedź na pytanie jak zrobić chipsy z jarmużu jest banalnie prosta. Świeży jarmuż musi być przed przygotowaniem chips bardzo dokładnie umyty. Umyty jarmuż należy rozdrobnić na kawałki w takim rozmiarze, jakie chipsy chcemy uzyskać. Po wykonaniu tej czynności warto przygotować sobie głębokie naczynie, do którego wrzucamy rozdrobniony jarmuż. Następnym krokiem jest dodanie do naszych liści odrobiny oleju, może być to olej dowolny, ważne żeby nie było go zbyt wiele, właściwie wystarczy płaska łyżka oleju na miskę jarmużu. Następnie chipsy trzeba przyprawić do smaku, najlepiej użyć do tego ulubionych przypraw, może być to sól i słodka papryka, można dodać paprykę ostrą albo w wersji orientalnej curry. Po przyprawieniu przyprawy i olej trzeba dokładnie wmasować w kawałki jarmużu. Tak przygotowany jarmuż ułożyć trzeba na dużej blasze przykrytej wcześniej papierem do pieczenia. Jarmuż wkładamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika na dolną półkę i czekamy około pięciu minut. Chipsy z jarmużu bardzo łatwo jest przypalić, trzeba więc baczną uwagę zwrócić na to co dzieje się w piecu.
Jak zrobić chipsy z ziemniaków czy marchewki? Tajemnica tkwi w tym, żeby warzywa (koniecznie surowe) pokroić w bardzo cienkie plasterki. Następnie wystarczy przyprawić je według uznania, ułożyć na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *