Blat kuchenny

Blaty kuchenne są ważnym elementem i znoszą nasze codzienne zmagania kulinarne. Muszą być zatem wyjątkowo solidne i wytrzymałe. Na rynku jest wiele rozwiązań – jak m.in. blaty kuchenne drewniane, z laminatu, kamienia czy szkła. Do wyboru są też różne kolory i wzory. Tym razem wzięliśmy pod lupę dwa bardzo popularne wybory wśród użytkowników – blaty drewniane i laminowane. Jakie mają plusy, a jakie wady? Wyjaśniamy!

Blaty kuchenne z drewna – rodzimy dąb

Blat kuchenny wykonany z litego lub klejonego drewna zwykle zachwyca elegancją i unikalnością. Najczęściej jest produkowany na indywidualne zamówienie. Jego szlachetny i ponadczasowy wygląd ma wielu zwolenników. Jest częstym wyborem w kuchniach skandynawskich i rustykalnych.

Poza tym elementy z drewna sprawiają, że wnętrze staje się ciepłe i przytulne, co ważne, jeśli zależy nam na domowej atmosferze. Wykorzystać w tym celu można różne gatunki drewna – popularne są m.in. blaty dębowe, ale także wykonywane z gatunków egzotycznych.

Drewno jest wrażliwe na wilgoć, wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne. Pewnym minusem może być także obowiązek regularnej konserwacji drewna oraz cena – nie są to najdroższe blaty kuchenne, ale jednak trzeba za nie więcej zapłacić niż na przykład za produkty z laminatu. Na wygląd powierzchni blatu wpływa też wybór metody impregnacji – olejowanie lub lakierowanie.

Blat kuchenny z laminatu – bogaty wybór i niska cena

Tego typu blaty są wykonywane z płyty wiórowej wykończonej laminatem. Ich producenci zapewniają bardzo duży wybór kolorów i wzorów, co jest dla wielu z nas ogromną zaletą. Drugim plusem jest stosunek jakości do ceny.

Obecnie produkowane blaty laminowane są bardziej wytrzymałe niż kiedyś, dzięki nowoczesnej technologii uzyskane lepszą odporność na wilgoć, uszkodzenia mechaniczne czy ścieranie. Są też łatwe do utrzymania w czystości, wygodne w montażu, gdyż nie ważą dużo. Różne dekory pozwolą uzyskać wnętrze zgodne z aktualnie obowiązującymi trendami – wiele z nich może imitować na przykład blat dębowy czy kamienny.

Blat dębowy czy laminat – dobierz blat kuchenny do potrzeb i budżetu

Wybór nie jest zatem prosty – warto wziąć pod uwagę swoje oczekiwania oraz budżet. Blaty kuchenne za rozsądne pieniądze to produkty z laminatu, ale wiele osób stawia na elegancję oraz design. Wtedy przewagę mają blaty dębowe lub z drewna egzotycznego. Ważna jest także intensywność eksploatacji i nasze nawyki. Pamiętaj też, że nie są to jedyne możliwości – na rynku dostępne są także blaty kamienne, z konglomeratu, szklane czy z kompozytu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here